Claus Mogensen: Det bliver et spændende EM

EM i håndbold står for døren, og København Håndbold har hele otte spillere med til slutrunden i Frankrig, hvor Claus Mogensen ser frem til en spændende EM-slutrunde.

EM i håndbold står for døren, og København Håndbold har hele otte spillere med til slutrunden i Frankrig. Der er derfor masser at glæde sig til når EM starter i morgen, og Claus Mogensen har sat ord på hans tanker for den kommende slutrunde, hvor han først og fremmest glæder sig til at EM kommer i gang.
-Vi går et interessant EM i møde, hvor mange hold har udfordringer med skader på nøglespillere, bortset fra Frankrig. Betyder det så, at Frankrig som forsvarende verdensmester og EM-arrangør, er den store favorit? Det synes jeg dog alligevel ikke. De er bestemt en af de største favoritter, hvor de er karakteriseret ved et fantastisk forsvarsspil med nogle utroligt dygtige keepere bag sig. Dog er angrebsspillet ofte af svingende karakter, og der kan en dårlig dag på kontoret betyde enden for værterne, fortæller Claus Mogensen, der mener at Frankrig og Norge er forhåndsfavoritter.

– Jeg synes, Frankrig sammen med Norge er de to største favoritter. Norge må godt nok rejse afsted uden en af deres absolutte nøglespillere i Nora Mørk, og nu også Amanda Kurtovic, men istedet kommer de til at spille med to spillere, som før har vundet medaljer. Linn Sulland kommer til at påtage sig angrebsrollen og Silje Waade forsvarsrollen, hvor de begge hører til blandt de bedste i netop de roller. Samtidig viste Møbelringen Cup, at hvis man skal slå Norge, så skal deres defensiv nedbrydes. Det kræver noget ekstraordinært, og med to af verdens bedste keepere bag forsvaret bliver opgaven ikke lettere. Desuden må man heller ikke undervurdere den vinderkultur, der bor på det norske landshold. Det er ikke første gang, Norge har været uden nøglespillere, og Thorirs facit som landstræner, hvor han på 11 mesterskaber har hentet 10 medaljer, taler vist for sig selv. Med KBH-briller glæder vi os til at følge Thea i hendes slutrunde debut. Med den form, hun kommer ind i mesterskabet med, er jeg sikker på, hun vil levere flotte præstationer i Norges kampe, siger Claus Mogensen, der spår gode muligheder for de fire nationer, hvor tigrene er repræsenteret.

– Udover Thea skal vi med KBH-briller også holde godt øje med Sverige, Holland og selvfølgelig Danmark, hvor vi skal følge nogle af vores tigre. Faktisk tror jeg, at der er medaljechancer for alle vores deltagende spillere, hvis hvert enkelt land rammer sit bedste spil, fortæller Claus og fortsætter.
– Sverige er den nation, hvor vi har flest spillere med, og vi kan se frem til at følge Jenny, Hanna, Linn og Bundsen i jagten på medaljer. De kommer helt sikkert med en stor lyst til at revanchere 4. pladsen fra VM i fjor. Dog er de udfordret af, at Gullden har været skadet den seneste måned, og at Hagman ikke får spilletid i Bukarest. Derfor bliver det afgørende for dem, at det er kollektivet, der skal bære, og det er netop noget, de har tradition for at være dygtige til. Her tror jeg, vi vil se vores fire tigre indtage afgørende roller i Sveriges kampe, siger Claus Mogensen, der tror at Kelly får en stor rolle for Holland.

– Holland har fået for vane at hente medaljer ved hvert mesterskab, men med en pensioneret Yvette Broch og en rygskadet Danick Snelder, har de mistet to verdensklasse stregspillere siden i fjor. De har samtidig været krumtapper i forsvaret sammen med vores egen Kelly. Nu bliver Kelly endnu vigtigere, og jeg tror desuden, hun kommer til at overtage stregspillerrollen også. Det kan virke underligt med den klasse, hun på det seneste har vist for os på venstre back, men med andre dygtige spillere som Groth, Polman og Abbingh er det nok den løsning, som gør Holland stærkest mulig, fortæller Claus, der også har stor tiltro til masser af spilletid til vores fløjspiller Debbie Bont.
– Debbie har ved de seneste mesterskaber været en af de spillere, som har fået stor tillid i de afgørende situationer, og den rolle er jeg sikker på, hun kommer til at indtage igen. Til trods for tabet af de to stregspillere, tror jeg stadig, Holland har medaljechance, for de har virkelig nogle dygtige spillere, der evner at udnytte de ressourcer, holdet har, siger Claus Mogensen.

København Håndbold har en dansk landsholdsspiller med til slutrunden i Frankrig, og i følge Claus Mogensen er det vigtigt at Anne Cecilie La Cour griber chancen, når hun kommer på banen.
– Vores sidste EM-tiger, AC, forsvarer de danske farver for anden gang. Her er der ingen tvivl om, hvad hendes rolle bliver. Hun skal aflaste Mette Tranborg, som får en meget stor rolle for Danmark. Hun får dog også rollen som joker, hvis det i perioder bliver svært at score mål. Her vil ”AC” blive kastet for løverne med en forventning om at skyde på mål, og netop de situationer er muligheden for at øge spilletiden. Hvis hun her viser effektivitet, tror jeg, vi vil se hende få mere og mere spilletid. Danmark har ved Møbelringen Cup vist, at defensiven sammen med de to keepere ser stærk ud. Det er en opskrift, man vinder mange kampe på, men samtidig har angrebsspillet også været så ustabilt og usammenhængende, at der skal ske en markant fremgang, hvis der skal drømmes om medaljer. Der kan blive fyret lidt mere op under de drømme, nu hvor Stine Jørgensen er meldt spilleklar. Selvom hun ikke selv kan levere sit allerbedste, vil hun give holdet tryghed, og hendes tilstedeværelse vil tilføre holdet større tro på sig selv, siger Claus Mogensen.

København Håndbold har stiftet bekendtskab med mange landsholdspillere i de seks Champions League-kampe i efteråret, og udover Frankrig og Norge, har Claus Mogensen også tiltro til tre østeuropæiske lande.
– Som tidligere nævnt ser jeg Frankrig og Norge som de to største favoritter til guldet. Hvis det mod forventning skal blive et andet land, tror jeg, det bliver Rusland, Montenegro eller Rumænien.
Vi har ved selvsyn kunnet konstatere, at mange af de russiske spillere er i topform, hvor især Anna Vyakhireva var ondskabsfuld mod os i kampene mod Rostov. Hvis man dertil lægger Daria Dmitrieva, så står Rusland med to af verdens bedste individualister i topform. Desuden nærmer vi os OL, hvilket gerne plejer at vække bjørnen i mere end en forstand. Trefilov begynder at røre på sig, og spillernes motivation stiger, fordi det er så umådeligt stort at vinde OL for en russer. Jeg glæder mig virkelig til at se russerne under dette mesterskab, siger Claus og fortsætter om Montenegro.
– Montenegro vil være en overraskelse, men jeg synes, de har et rigtig godt hold, hvilket også understreges af, at Buducnost har leveret rigtig godt i Champions League. Desuden synes jeg, at de har fået et løft af, at Rajcic i målet har løftet sit niveau. På keeperpositionen har de gennem flere år været udfordret, så det er en markant styrkelse. Yderligere begynder Djurdina Jaukovic at levere stabilt på verdensklasseniveau, og når man kombinerer det med Knezevic og Bulatovic i bagkæden, samt flankerer det med Mehmedovic og Radicevic, synes jeg, det ligner noget, der kan overraske.

– En stor outsider er Rumænien. Med Neagu kommer de jo med noget ekstraordinært, men der er bare mange talentfulde rumænske spillere, som ikke har forløst potentialet endnu. Nu rejser Ambros Martin til sit andet mesterskab med landsholdet, og jeg tror, de erfaringer, han har med, bliver omsat til noget positivt. Desuden ser det ud til, at de begynder at blive stærkere i samspillet med Pintea på stregen. Med hendes unikke fysik kan det altså blive en rigtig giftig cocktail. De har dog ikke helt så stærke målvogtere som de andre topnationer, så det skal også klappe defensivt, hvis de skal lykkes med at overraske, siger Claus Mogensen, der ser frem til et brag af en åbningskamp.
– Der er et par kampe, jeg glæder mig meget til. I begge tilfælde er det i 1. spillerunde. Åbningskampen mellem Frankrig og Rusland har jeg store forventninger til. I og med jeg anser begge blandt favoritterne, forventer jeg en flot kamp, men jeg glæder mig mest til at se, hvor russerne står efter et par svage mesterskaber. Det bliver en virkelig interessant kamp.

– Desuden ser jeg frem til Danmark mod Sverige. Det er altid noget specielt mellem de to nationer, men i dette tilfælde tror jeg, det er en kamp, som kommer til at definere resten af mesterskabet. Vinderen kan få et boost, som de kan tage med sig videre i mesterskabet, hvilket kan være tungen på vægtskålen i afgørende situationer. Desuden kan man se frem til at krydse med Frankrigs pulje, hvor det må forventes, de går videre sammen med Rusland og Montenegro. I den sammenhæng bliver det vigtigt at have så mange point som muligt med, hvis der skal holdes liv i drømmene om medaljer, slutter Claus Mogensen.

EM i Frankrig starter torsdag d. 29. december kl. 21:00 og EM-finalen spilles søndag d. 16. december.